ក្រុមហ៊ុន ចង្រិតដែកខ្មែរ (Khmer Iron Cricket) គិតថាវាពិតជាអាចទៅរួច ព្រោះចង្រិតផ្ទុកទៅដោយប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់ ហើយវាអាចកែច្នៃទៅជានំដុត ម្សៅប្រូតេអ៊ីនម៉ដ្ឋ និងជាចង្រិតសម្ងួតប្រឡាក់គ្រឿងដ៏ឆ្ងាញ់ពិសាសមស្របនឹងទីផ្សារ បរទេស។ ក្រុមហ៊ុនមួយនេះក៏យល់ឃើញទៀតថា ចង្រិតជាប្រភពប្រូតេអ៊ីនដ៏ល្អសម្រាប់ប្រជាជនកម្ពុជាដែរ។
លោក ជេរ៉ាត ថេវ៉ង់ណិត និង ហ្វីលីព ឡឺណាំង ស្ថាបនិកក្រុមហ៊ុនចង្រិតដែកខ្មែរ។
លោក ហ្វីលីព ឡឺណាំង បានឲ្យដឹងថា៖ «បច្ចុប្បន្នយើងមានទីតាំងលក់២៥ កន្លែងនៅសៀមរាប»។
លោក ជេរ៉ាត ថេវ៉ង់ណិត និងលោក ហ្វីលីព ឡឺណាំង មានបទពិសោធរស់នៅប្រទេសកម្ពុជាជាច្រើនឆ្នាំមកហើយ។ អ្នកទាំងពីរស្វែងយល់ថា ទឹកដីនេះមិនត្រឹមតែសម្បូរចង្រិតទេ សូម្បីតែការបើកកសិដ្ឋានចិញ្ចឹមសត្វល្អិតនេះក៏មិនសូវចំណាយអស់ច្រើនដែរ។ អ្វីដែលសំខាន់គឺសត្វចង្រិតផ្ទុកនូវប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់បំផុតរហូតដល់ទៅ៥៩ភាគរយឯណោះ។
ក្រុមហ៊ុនចង្រិតដែកខ្មែររបស់លោកមានលក់នូវ ចង្រិតសម្ងួតប្រឡាក់គ្រឿងខ្ទឹមស ដែលគេប្រើរយៈពេលដុតចម្អិន១៤ម៉ោង ម្សៅប្រូតេអ៊ីនបានមកពីការកិនសត្វចង្រិតម៉ដ្ឋ និងនំដុតរសជាតិកាហ្វេ ដូង និងទុរេនដែលមានញាត់សត្វចង្រិតក្នុងនោះ។
អាហារ របស់ក្រុមហ៊ុនលោកត្រូវបានវេចខ្ចប់យ៉ាងមានសណ្ដាប់ធ្នាប់ ជាមួយនឹងគម្របប្លាស្ទិកថ្លា ស័ក្ដិសមទៅនឹងពាក្យស្លោកថា ជា«អាហារឆ្ងាញ់ពោរពេញដោយថាមពល»។
ទាក់ទិននឹងពាក្យស្លោកនេះ លោក ហ្វីលីព ឡឺណាំង បានពន្យល់ថា៖ «យើងសាកសួរអ្នកដែលបានញ៉ាំចង្រិតនេះ ពួកគេគិតថាញ៉ាំចង្រិតធ្វើឲ្យពួកគេមានកម្លាំងខ្លាំងក្លា»។
លោក បានរៀបរាប់ទៀតថា៖ «យើងក៏មានលក់ម្សៅប្រូតេអ៊ីនបានមកពីការកិនចង្រិតឲ្យម៉ដ្ឋ។ ម្សៅនេះអាចយកទៅចម្អិនលាយជាមួយអាហារដូចម្សៅស៊ុបដែរ ដើម្បីបន្ថែមជីវជាតិ។ នេះគឺជាគោលដៅមួយរបស់យើងក្នុងការជួយទប់ស្កាត់បញ្ហាកង្វះជីវជាតិសម្រាប់កុមារនៅកម្ពុជា»។
លោក បានទាក់ទងបណ្ដាអង្គការជាច្រើន ក៏ដូចជា កម្មវិធីចំណីអាហារពិភពលោកដើម្បីរួមចំណែកកាត់បន្ថយបញ្ហាជំងឺខ្វះ ជីវជាតិផងដែរ។
ក្រៅពីតួនាទីក្នុងការផ្ដល់ប្រូតេអ៊ីនដល់មនុស្ស សត្វល្អិតនេះក៏ត្រូវបានភ្ញៀវទេសចរមួយចំនួនជាប់ចិត្តនឹងរសជាតិ របស់វាផងដែរ។
ស្ថាបនិកក្រុមហ៊ុនទាំងពីរបានរំឭកថា៖ «ដើមឡើយយើងមិនគិតថាភ្ញៀវទេសចរអាចចាប់អារម្មណ៍អាហារនេះទេ ប៉ុន្តែនៅខេត្តកែប ជនបរទេសណាដែលបានភ្លក្សចង្រិតនេះ ស្រាប់តែជាប់ចិត្តនឹងរសជាតិរបស់វា»។
ទោះយ៉ាងណា ស្ថាបនិកក្រុមហ៊ុនបារាំងនេះក៏បានឆ្លងកាត់នូវបញ្ហាជាច្រើនដែរ ទំរាំតែចម្រាញ់បានអាហារធ្វើពីចង្រិតមានរសជាតិដូចថ្ងៃនេះ។
បច្ចុប្បន្នចង្រិតជាង១,៥លានក្បាលត្រូវបានពួកគេចិញ្ចឹមនៅក្នុងផ្ទៃដី៣០០ម៉ែត្រការ៉េ តាមរយៈការផ្ដល់អាហារ បន្លែ ល្ពៅ និងត្រប់។ ការប្រមូលផលត្រូវធ្វើឡើងរៀងរាល់៦សប្ដាហ៍។ ចង្រិតទាំងនោះត្រូវបានចម្អិនតាមរូបមន្តរបស់ចុងភៅជំនាញលោក ជេរ៉ាត ថេវ៉ង់ណិត។
នៅថ្ងៃអនាគតឆាប់ៗនេះ ក្រុមហ៊ុនរបស់លោកគ្រោងនឹងនាំអាហារសត្វល្អិតនេះទៅបរទេសថែមទៀតផង។
លោក ហ្វីលីព ឡឺណាំង បានថ្លែងថា៖ «យើងកំពុងតែស្រាវជ្រាវផលិតអាហារប្រូតេអ៊ីនពិសេសសម្រាប់អ្នកហាត់ កីឡា។ យើងកំពុងតែពិភាក្សាគ្នាជាមួយបណ្ដាក្រុមហ៊ុននៅបារាំង អាមរិក និងចិន។ យើងត្រៀមខ្លួនជាស្រេចក្នុងការពង្រីកទៅបរទេស»។
លោកសង្កត់ធ្ងន់ថា៖ «មនុស្សគ្រប់រូបចេះញ៉ាំសត្វល្អិត លើកលែងតែជនបរទេសលោកខាងលិចទេ»។
លោក បញ្ជាក់ថា៖ «សាច់គោមានប្រូតេអ៊ីន២៨ភាគរយ សាច់មាន់២០-២៥ភាគរយ ត្រី១០-១៣ភាគរយ រីឯសត្វចង្រិតវិញផ្ទុកប្រូតេអ៊ីនដល់ទៅ៥៩ភាគរយ គឺវាច្រើនណាស់»៕
Blogger Comment
Facebook Comment