យុវវ័យខ្មែរខ្លះ ចាប់ផ្តើមនិយមស៊ីសា ខណៈពិភពលោកចាត់ថា មានគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាព ដូចបារី

ប្រភព CEN

ភ្នំពេញ: បើតាម ” រស្មី​កម្ពុជា ” ដែលជា​កាសែត​ដ៏​ល្បីល្បាញ និង​ធំជាងគេ នៅក្នុង​ប្រទេស​កម្ពុជា បាន​ផ្សព្វផ្សាយ​ឲ្យ​ដឹងថា ស៊ី​សា (Shisha) បានបង្ហាញ​វត្តមាន នៅ​កម្ពុជា​ហើយ ហើយ​បាន​ទាក់ទាញ ការចាប់អារម្មណ៍​រប​ស់​យុវជន​មួយចំនួន ខណៈ​ពិភពលោក បានចាត់ទុក​គ្រឿង​ជក់​មួយ​នេះ​ថា មាន​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​សុខភាព ដូច​ការជក់បារី​ដែរ​។​
នារីវ័យក្មេងជក់ស៊ីសា
​យោងតាម​គេហទំព័រ​របស់​អង់គ្លេស​មួយ​ (www.theguardiancom) រស្មី​កម្ពុជា បាន​ដក ស្រង់​ចុះផ្សាយ នៅក្នុង​កាសែត ឆ្នាំ​ទី​២២ លេខ​៦៣៤៩ ចុះ​ថ្ងៃ​ពុធ ទី​១៩ ខែកុម្ភៈ ឆ្នាំ​២០១៤​នេះ​ថា ស៊ី​សា កំពុងតែ​ទទួលបាន ការពេញនិយម សប្បាយ​ជក់ ប៉ុន្តែ​អ្នកជំនាញ​ខ្លះ បាន​និយាយថា ស៊ី​សា​មួយ​បំពង់ ប្រៀប​ដូច​ការជក់បារី ចំនួន ២០០ ដើម​។​

​ទាក់ទង​នឹង​អ្វីដែល​ហៅថា “​ស៊ី​សា​មួយ​បំពង់ ប្រៀប​ដូច​ការជក់បារី ចំនួន​២០០​ដើម​” នោះ កាសែត​រស្មី​កម្ពុជា ដ៏​មាន​ប្រជាប្រិយភាព​មួយ​នេះ បាន​ដកស្រង់ យកមក​បញ្ជាក់ថា មាន​បុរស​វ័យ​២៦ ឈ្មោះ ចា​វ៉ាដ រេ​ហ្សា​វី (JawadRezavi) ជា​និស្សិត នៅ​ទីក្រុង​ឡុង​ដុង ប្រទេស​អង់គ្លេស បាន​យក​ការជក់​ស៊ី​សា ជា​វី​ធី​ដ៏​ល្អ ក្នុងការ​បន្ថយ​ភាព​តានតឹង នៃ​អារម្មណ៍​របស់លោក​។

​បុរស​រូបនេះ បាន​និយាយថា “​ខ្ញុំ​នឹង​ទៅ​កន្លែង​ជក់​ស៊ី​សា​។ វា​ធ្វើឱ្យ​ខ្ញុំ​មាន​អារម្មណ៍​ធូរស្រាល​។ ជក់​ស៊ី​សា ដូច​ទៅនឹង​មនុស្ស​ដទៃទៀត ដែល​ពួកគេ​ផឹកស្រា​ក្រហម ឬ​ជក់បារី ដើម្បី​បន្ថយ​អារម្មណ៍​តានតឹង ឱ្យ​ការងារ​របស់​ពួកគេ​ទៅមុខ​។

 សម្រាប់​ខ្ញុំ​វិញ ខ្ញុំ​ចូលចិត្ត​ស៊ី​សា​។ ប្រសិនបើ​ខ្ញុំ មិនបាន​ជក់​វា ហាក់បីដូចជា ធ្វើឱ្យ​ខ្ញុំ​មិន​ស្រួលខ្លួន យ៉ាងម៉េច​មិនដឹង​ទេ​។​”
​លោក រេ​ហ្សា​វី បាន​សាក​វា ជា​លើកដំបូង ពេលដែល​លោក មាន​អាយុ ១៦​ឆ្នាំ មកម្ល៉េះ​។ គាត់​បានចាប់ផ្តើម​ជក់​វា ជា​ញឹកញាប់ ចាប់តាំងពី​ប្រាំ​ឆ្នាំមុន ហើយ​លោក​បាន​ជួយ​ឪពុក​របស់លោក បើកហាង​មួយ​ដាក់​កាហ្វេ​ស៊ី​សា​។ បន្ទាប់មក ហាង​កាហ្វេ​របស់​ឪពុក​លោក ត្រូវបាន​បិទ ចាប់តាំងពី​រដ្ឋាភិបាល ហាមឃាត់​ការជក់បារី​។ ប៉ុន្តែ​លោក​នៅតែ​ជក់​វា​ដដែល ក្នុង​ក្លឹប​ជាមួយ​មិត្ត​របស់លោក​។​

​លោក​ខា​លី​ត អា​នី​ស (Khalid Anis) ជា​វេជ្ជបណ្ឌិត ក្នុង​ទីក្រុង​មេន​ឆេ​ស្ទឺ នៃ​ប្រទេស​អង់គ្លេស បាន​និយាយថា តាម​ការបកប្រែ​អំពី​ស៊ី​សា​នោះ វា​ជាវ​ត្ថុ​មួយ មិនអាក្រក់ ដូច​មនុស្ស​ជក់បារី​នោះទេ ពីព្រោះ​ថ្នាំជក់ ត្រូវបាន​ហូរ​ចូល និង​ឆ្លងកាត់​កន្លែង​ដាក់​ទឹក មុនដំបូង​សិន រហូតមកដល់​ទុយោ​បឺត​។ ប៉ុន្តែ​សារធាតុ​ខ្លះ អាច​នាំ​ឲ្យ​កើត​ជំងឺមហារីក និង​មាន​សារធាតុ​ជាតិ​នី​កូន​ទីន នៅក្នុង​ស៊ី​សា​ដដែល​។

 ជាធម្មតា អ្នក​ជក់​ស៊ី​សា អាច​នឹង​រំពឹងទុក​ថា អាច​ឈានដល់​កម្រិត មាន​បញ្ហា​សុខភាព ប្រៀប​ដូច​អ្នក​ជក់បារី ដែល​នឹង​ប្រឈមមុខ​ជាមួយ ជំងឺមហារីក និង​ជំងឺ​បេះដូង​។​
​យោងតាម​ការស្រាវជ្រាវ របស់​អង្គការ​សុខភាព​ពិភពលោក បានឱ្យដឹងថា កម្រិត​នៃ​ការ​ស្រូប​ផ្សែង​ស៊ី​សា រយៈពេល​មួយ​ម៉ោង​ពេញ ត្រូវបាន​វាយតម្លៃ​វាយ​ថា វា​ស្មើ​ការ ជក់បារី ក្នុង​ចន្លោះ​រវាង ១០០ ទៅ ២០០ ដើម​។ លោក​បាន​និយាយថា “​ដូចនឹង​ថ្នាំជក់​ដែរ ខ្ញុំ​គិតថា អ្នក​ជក់​ស៊ី​សា ជាប្រចាំ នឹង​ក្លាយជា​ញៀន ហើយនឹង​ទៅកាន់​ចំណុច​មួយ ដែល​អ្នក​ជក់នឹងត្រូវ​ការ​វា ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ​។​”
​តាម​ការស្រាវជ្រាវ​លើ​គេហទំព័រ វិ​គី​ភី​ឌា (Wikipedia) មួយទៀត អំពី​ប្រវត្តិ​ស៊ី​សា បានឱ្យ ដឹងថា ស៊ី​សា ជា​ភាសា​អង់គ្លេស ហៅថា Shisha ឬ ភាសា​អារ៉ាប់ ហៅថា ហ្សូ​ក​កា​ហ៍ (Hookah)​។

 ស៊ី​សា​នេះ មាន​ដើមកំណើត ក្នុងប្រទេស​អេ​ហ្ស៊ី​ប ហើយ​បាន​បែកធ្លាយ ទៅកាន់​តំបន់​អាមេរិក​ខាងជើង អាមេរិក​ខាងត្បូង អឺរ៉ុប អូស្ត្រាលី អាស៊ីអាគ្នេយ៍ តង់​ហ្សា​នី និង​អាហ្វ្រិក​ខាងត្បូង​។ ស៊ី​សា​នេះ ជា​គ្រឿង​ជក់ ដែលមាន​ប្រជាប្រិយ៍ភាព ចំពោះ​យុវវ័យ​។

​ដោយឡែក រស្មី​កម្ពុជា បាន​លើកយក​នូវ​ទឡ្ហីករណ៍​មួយ ដែល​អ្នកយកព័ត៌មាន​របស់ ខ្លួន បាន​ជួបប្រទះ​នោះ​ថា “​យើង​បាន​ឃើញថា ស៊ី​សា មាន​រូបរាង ជា​បំពង់​ឈរ​ទ្រវែង មាន​ប្រវែង​កន្លះ​ម៉ែត្រ ដោយមាន​ទុយោ​បឺត​មួយ ជាប់​នឹង​បំពង​។

បំពង់​ស៊ី​សា​នេះ មាន​ប្រហោង​មួយ​ផងដែរ ជា​កន្លែង​ដាក់​ទឹក​នៅ​ខាងក្នុង ដែល​នៅ​ពីលើ​កន្លែង​ដាក់​ទឹក​នោះ វា​មាន​កន្លែង​សម្រាប់​ដាក់​ដុំ​ធ្យូង​តូចៗ ក្តៅ​ល្មម​នៅ​ពីលើ​ស៊ី​សា​នោះ​។ ការដាក់​ដុំ​ធ្យូង​តូច​នោះ សម្រាប់​ឱ្យមាន​កំដៅ ស្រូបយក​ចំហាយ​ទឹក ក្នុង​ស៊ី​សា​នោះ ចេញ​ជា​ផ្សែង តាម​ទុយោ​បឺត​វិញ ចូលក្នុង​មាត់​របស់​អ្នក​ជក់​”​។

​កាសែត​រស្មី​កម្ពុជា​ដ៏​ល្បីល្បាញ​នៅ​កម្ពុ​ជាមួយនេះ បានលើកឡើង​នូវ​ប្រភព​ដោយ ឡែក​មួយទៀត យកមក​បញ្ជាក់ថា “​អ្នកបំរើ​ម្នាក់​ក្នុង​កន្លែង​ជក់​ស៊ី​សា​មួយ ក្នុង​រាជធានី​ភ្នំពេញ បាន​បង្ហើប​ឱ្យ​រស្មី​កម្ពុជា​ដឹងថា ស៊ី​សា​នេះ អាចដាក់​ស្រា​ប្រភេទ​ណា ក៏បាន​ឬ​ជា​ស្រា​ក្រឡុក ឬ​ជា​ទឹក​ផ្លែឈើ​។

 ចំណែក​ទុយោ​បឺត​មួយ ដែល​ជាប់​បំពង់​នោះ គឺ​សម្រាប់​បឺត​ចំហាយ​ផ្សែងដែល​ចេញពី​ចំហេះ​ទឹក ដោយ​រងើកភ្លើង​ដុំ​ធ្យូង ក្នុង​ស៊ី​សា​នោះ​។ ប្រសិនបើ​ស៊ី​សា​នោះ ដាក់​ទឹក​ផ្លែឈើ អ្នក​បឺត វា​ប្រាកដជា បាន​ក្លិន​ផ្សែង​បែប​រសជាតិ​ទឹក​ផ្លែឈើ ប៉ុន្តែ​បើ​វា​ដាក់​ស្រា​វិញ​នោះ អ្នក​បឺត​មាន​អារម្មណ៍​ថា ស្រា​បាន​ហោះចូល​ទៅក្នុង​ខ្លួន ហើយ​មាន​អារម្មណ៍​ថា ស្រវឹង​។ ការជក់​ស៊ី​សា​អាច​ជក់​ផ្លុំ​ចេញ​ជា​ពពុះ​សាប៊ូ​និង​ផ្លុំ​ជា​ផ្សែង​រង្វង់​មូល​”​។

​ជាមួយគ្នា​នោះ នៅលើ​បណ្តាញ​សង្គម​ហ្វេ​ស​ប៊ុ​កនៅ​កម្ពុជា យើង​បាន​ឃើញថា មាន​ហាង​ជក់​ស៊ី​សា ជាច្រើន​កន្លែង បាន​ផុសផុល​ផ្សព្វផ្សាយ​ពី​ទីតាំង និង របៀប​ជក់​សប្បាយ​របស់​ស៊ី​សា​ថា មាន​លក្ខណៈ​យ៉ាងម៉េច​។ ជាមួយគ្នា​នោះ មាន យុវវ័យ​មួយក្រុម បាន​បង្ហោះ​វី​ឌី​អូ អំពី​ពួកគេ​បាន​សប្បាយ នឹង​ការជក់​ស៊ី​សា ប្រាប់​ទៅកាន់​មិត្តៗ និង​បណ្តាញ​សង្គម​មួយ​នេះ​។

 វី​ឌី​អូ​មួយ​នោះ បង្ហាញ​យុវវ័យ​បុរស​ស្ត្រី​បីនាក់ ចែកគ្នា​ជក់​ម្តងម្នាក់ និង​អង្គុយ​ញាក់​តាម​ភេ្ល​ង ដែល​គេ​ចាក់ ហើយ​និយាយ​ណែនាំ​ខ្លួន ឈ្មោះ​របស់​ពួកគេ និង​ស្រែក​សប្បាយ ប្រឡែង​គ្នា ដាក់​មុខ​កាមេរ៉ា​វី​ឌី​អូ​។
​តាម​ស្ទាប​ស្ទង​របស់​រស្មី​កម្ពុជា បាន​ឲ្យ​ដឹងថា ក្នុង​រាជធានី​ភ្នំពេញ មាន​កន្លែង​ជក់​ស៊ី​សា ជាច្រើន​កន្លែង​រួចមកហើយ ដែលមាន​យីហោ​ធំៗ ហើយ​កន្លែង​ខ្លះទៀត លួចលាក់​ដាក់​ក្នុង​ក្លឹប​រាត្រី ឬ​ភោជនីយដ្ឋាន​បរទេស​។ កន្លែង​ជក់​ស៊ី​សា មាន​ក្នុង​ខណ្ឌ​ធំៗ ចំនួន​ពីរ​របស់​ក្រុងភ្នំពេញ គឺ ខណ្ឌដូនពេញ និង ចំការមន ។

 ក្នុង​ខណ្ឌដូនពេញ មាន​បី​កន្លែង នៅលើ​ផ្លូវ​លេខ​១០៨ សង្កាត់​វត្តភ្នំ ,​លើផ្លូវ​១១៨ សង្កាត់​ផ្សារកណ្តាល និង​លើផ្លូវ​៥១(​ផ្លូវ​ប៉ាស្ទ័រ​) ក្បែរ​វិទ្យាល័យ​ព្រះស៊ីសុវត្ថិ សង្កាត់​ផ្សារ​ថ្មី​៣ ហើយ​ក្នុង​ខណ្ឌចំការមន មាន​ពីរ​កន្លែង នៅលើ​ផ្លូវ​២១២​ឌី សង្កាត់​ទួល​ទំ​ពួ​ង​។ ស៊ី​សា​នេះ ក្នុង​មួយ​បំពង់ មានតម្លៃ ចាប់ពី ៨ ដុល្លារ ឡើងដល់ ២០ ដុល្លារ​៕V/s
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment